LIEFDESGELUK Jan en Riekje


Jan en Riekje Boswijk zijn 35 jaar getrouwd

"Ik zag kastanjeschilletjes op tafel liggen" zegt Riekje (58), "en toen voelde ik: aha, hier heeft mijn Jan gisteren naar het journaal zitten kijken. Hij is dol op kastanjes.Ik zie hem dan daar zitten en dat ontroert me. Een gevoel van grote dierbaarheid."

"Ja" zegt Jan (61), in hun keukenkamer aan de Waal, "dat heb ik bij Riekje ook. Het is iets anders dan verliefdheid. Dat is roes, dit is echte vervulling. Die van binnenuit komt."

Dat is anders geweest, midden jaren zestig toen de student psychologie en de schooljuf Riekje elkaar ontmoeten. In een Groninger studententencabaret. Jan werd smoor op Riekje en zij trouwden.

" Maar Jan was een vrij vliegende twintiger" zegt zij. "Je weet, die willen zich niet echt binden. Bovendien was het in die tijd ‘mode’ om van meer dan één persoon tegelijk te houden. “Liefde is niet een potje dat opgaat als je het uitschenkt naar iemand; liefde kun je met iedereen delen” was de moraal. Dus werd Jan verliefd op Marja. Eens heb ik hem bij haar uit bed gesleurd, maar daarna heb ik het erbij gelaten” zegt Riekje. “Het moest allemaal kunnen in die tijd en ik werd van de weeromstuit verliefd op Bart.”

"Alles bij elkaar was het een verwarde tijd” zegt Jan, "Aan een kant had Riekje oprecht geduld met mij, handelde ze uit onvoorwaardelijke liefde" aan de andere kant kon ze aboluut geen grenzen stellen." "Ik vond het ook heel pijnlijk" herinnert Riekje zich.

Op een dag besloten we dat het afgelopen moest zijn met al het ‘gescharrel’, verbraken we de relaties met de ‘derden’ en kozen opnieuw voor elkaar. We kochten een huis en kregen twee kinderen, maar toen waren we er nog lang niet. We hadden dan wel voor elkaar gekozen, maar dat betekende niet dat we het leuk hadden met elkaar.

In die periode ging Riekje in therapie. “Ik zag in dat als ik de situatie wilde veranderen, dat ik dan zelf ook moest veranderen. In plaats van alle ruimte te geven moest ik leren grenzen te stellen. Dus ik begon aan mezelf te werken.”

"Deze periode van onze relatie was zwaar", gaat zij verder, "maar hoe moeilijk het soms ook was, toch bleef ik in Jan geloven. Aan een ander dan de echtgenoot die ik vaak te zien kreeg. Niet de man die voor de tv hing, maar de echte Jan, die leuk was met de kinderen bijvoorbeeld. Ik hield vol. Ik dacht: we kunnen samen een spirituele reis maken."

"Ja" zegt Jan, "ik geloofde ondanks alles ook in die spirituele reis. Ik merkte dat we elkaar in de loop der jaren van tijd tot tijd kwijt raakten, maar dan toch weer op dezelfde plek hervonden. Achter een hoge berg, waar zij over heen en ik om heen was gereisd. Maar waar we elkaar toch weer ontmoetten."

“We hebben in deze periode beide heel wat therapie gevolgd,” peinst Riekje “maar als ik nu terug kijk kon ik mijn hart pas weer echt helemaal voor Jan openen nadat ik mijn verdriet over zijn buitenechtelijke escapades met hem heb kunnen delen.” "Toen ik dat verdriet van haar zag begon ik haar te begrijpen.” zegt Jan. “ Ik zag dat ik haar liefde en openheid had geschokt. Toen heb ik gezegd: vanaf nu wil ik de rollen omdraaien en er voor jou zijn. Een nieuwe huwelijksgelofte.Ik ruim mijn rotzooi op, zodat jij gelukkig kan zijn. Ik was toen ongeveer veertig."

Niet lang daarna verscheen het boek "Revolutie binnen de relatie; liefde opnieuw ontwikkelen" van Riekje Boswijk-Hummel. Als je een relatieconflict wilt oplossen, vereist dat de bereidheid van beide partners om zichzelf te veranderen en het geluk in het eigen hart te vinden, daarover gaat het.

"Sinds die tijd is onze relatie in de ogen van buitenstaanders waarschijnlijk door en door saai", lacht Riekje, "maar grenzen stel ik inmiddels wel".

"Ja heel saai", grinnikt Jan, "we genieten er zeer van. "

Als je nu terugkijkt, lach ik mee, heeft dan die aanvankelijke ontrouw en pijn misschien iets bijgedragen aan jullie geluk?

"Door die pijn en spijt kijk ik nu met meer zorg naar Riekje," antwoordt Jan.

Roel van Duijn

 

1 234 • 5 • 6 terug naar Introductiepagina Liefdesverdriet.info