Home Lie f desverdriet.info

Citaten pagina

Citaten

“Zij hoefde maar een naam te noemen of het stond voor hem vast dat dat een van haar minnaars was; als de veronderstelling eenmaal vaste vorm had aangenomen kon hij daar wekenlang diep bedroefd onder zijn; een keer zelfs had hij zich in verbinding gesteld met een opsporingsdienst om het adres en het doen en laten van die ene onbekende te weten te komen die hem, zolang hij in Parijs verbleef, verhinderde vrij adem te halen en over wie hij tenslotte vernam dat het een oom van Odette was die twintig jaar geleden gestorven was.”
Uit: “een liefde van Swann”, Marcel Proust


“Zijn jaloezie zoog zich als een enorme inktvis, die een eerste en dan een tweede, dan een derde vangarm uitslaat, vast aan dit ogenblik van vijf uur ‘s avonds, daarna aan een ander en nog weer een ander ogenblik. Swann vermocht echter niet te ontdekken wat hem kwelde. Telkens was het weer de herinnering, de voortzetting van een pijn waarvan de aanleiding in de buitenwereld lag”
Uit: “een liefde van Swann”, Marcel Proust


“Als je relatie uiteenvalt ondanks het feit dat je alles geprobeerd hebt
en je partner gaat weg, bedenk dan steeds dat je nooit iets of iemand
verliest die voor je hoogste goed onder alle omstandigheden bij je was. Als het ernaar uitziet dat je iemand hebt verloren, dan is dat omdat die persoon niet langer het hoogste voor jou betekende. Het beste nieuws van dit alles is: Niets wordt ooit van je weggenomen, zonder dat het door iets beters wordt vervangen…. ALLE VERLIES IS NIET ALS ZODANIG HERKENDE WINST”.
Uit: “Liefdevolle relaties” van Sandra Ray


“De meeste relaties tussen mensen, tussen partners, lopen niet stuk omdat ze niet met elkaar zouden kunnen leven, maar omdat ze de voorwaarden om met elkaar te leven niet vaak en intensief genoeg in de gaten houden .”
Uit: “Als leven pijn doet”, René Diekstra


“Ook vergroten we onze pijn en ons lijden vaak door overdreven te reageren op relatief onbeduidende dingen, en soms door dingen te persoonlijk op te vatten…”
Uit: “De kunst van het geluk”, Dalai Lama en Howard Custler


“Als je voornaamste dromen eenmaal verwoest zijn, kun je een tijd lang
niet meer creatief, constructief zijn. Je kunt alleen nog maar destructief, vijandig, gewelddadig zijn. Je gaat je wreken, in stilte of met veel lawaai, op degene die je wereld in puin heeft gelegd en op al zijn of haar handlangers. Zo’n wraakactie, of het nu een agressieve of een depressieve is, hoeft helemaal niet ongezond of onterecht te zijn. Het is een soort van reparatie van de averij die je ego, je zelfrespect, heeft opgelopen. Maar bij sommige mensen duurt de wrok te lang, vaak vele jaren. Soms zelfs een heel leven lang.”
Uit: “Pleisters voor de ziel”, René Diekstra


“Flora.
Ik ga hier weg.
Mijn verdriet is grenzeloos.
Hugo ”
Uit: “Het leeuwenkind”, Roel van Duijn


Lichtpunt.
De grondoorzaak van alle soorten verslavingen is het drama van de
onvervuldheid in de liefde. Verslaving is een compensatie van liefde.
Verslaving betekent je schreeuw om liefde niet willen voelen. Het is een
manier om met onverwerkte emoties om te gaan en zo het hoofd boven water te houden. Het is in feite een overlevingsstrategie, een afweer van de laag van gevoelens en emoties. Verslaving is een vorm van trancegedrag, van steeds meer van hetzelfde om de eigenlijke pijn niet te voelen. Al je grote en kleine verslavingen vinden hun oorsprong in onvervuldheid. Als je voor vervulling en vrijheid kiest - en dat zijn de andere kanten van verslaving - zul je je verslavingen niet alleen onder ogen moeten zien, maar ook tot op de bodem moeten uitwerken.Verslaving is een misplaatste vorm van zoeken naar geluk en welbevinden. Je probeert je op één bepaalde manier lekker en ontspannen te voelen, in de hoop dat je dat geluk zal brengen. Omdat het te pijnlijk is je verlangen naar liefde toe te laten, richt je je verlangen naar ‘je lekker voelen’, naar het hebben van dingen, naar geld, naar prestatie, naar kicks en afleiding, naar seks, alcohol of zoetigheid. Elke verslaving is samen te vatten als een schreeuw om liefde.
Om het toelaten van deze schreeuw gaat het. En om het juiste richten
ervan. Als je deze oerschreeuw stap voor stap leert toelaten, zul je veel
emoties op je pad tegenkomen. Maar het kan je pad van bevrijding worden uit de ketenen van je verslaving. Door op deze diepe laag van je verslavingsgedrag te focussen, heb je meer kans van slagen, dan wanneer je je op je gedrag en je symptomen richt. In de liefdevolle ontvangst van je verlangen en je gemis ligt je heil en je bodem.

Uit: LichtpuntWerk, de liefdevolle ontvangst van onze emoties,
van Riet Okken
januari 2004, uitg Astarte.

 

 

 

Home |Over ons |Contact || JudyQ©2006-2015 Blueconnexxion Studio