Home Lie f desverdriet.info

Artikelen

Remedie tegen ldvd: oude liefdesbrieven herlezen !
door Daphne Duin


Ik zit tussen de verhuisdozen vol huisraad, met een gebroken hart, boedel te scheiden. Ik voel me gedumpt, afgewezen, onaantrekkelijk, alleen.
Het is november 2014. Dan vind ik onderin een doos een tas met oude brieven aan een 20 jaar jongere versie van mezelf, brieven over de liefde. Verhalen vertellend van beantwoord en onbeantwoord verlangen. Het zijn stille getuigen dat ik ooit intens, ergens, door iemand geliefd werd. Er waren mannen in mijn leven, voor de Grote Liefde, die hun hart aan mij openstelden, tranen om mij lieten, me misten en dit uitten in brieven, gedichten, tekeningen, kado’s.

“A meu querida” (aan mijn liefste)
Samen betekent achter mijn handen in je mouw,
(...)
Mijn mond, strelen jouw lippen, je vrouwelijkheid (…)

Lang geleden: zinnen uit een gedicht van Peter voor D. Pentekening op vloeipapier.

Ik, verdoofd door mijn recente liefdespijn, zuig de zoetheid van de woorden in me op. Ze vertellen van tedere gevoelens en verlangen naar mij. Hier voor me staat een doos met fysiek bewijs dat ik geliefd werd. Ik kan het aanraken, eraan ruiken, aan anderen laten zien, wegleggen, weer opppakken, bekijken, vandaag, morgen, en nog de rest van m’n leven!

Lieve D,
Ik mis je
Is het zo dat elke subtiliteit van een vriendschap in onze ogen gedoemd is te mislukken, te vervagen, misschien zelfs te verdwijnen, elk bestaan ooit te vergeten? Ik mis je...
(...)


Wat ik hier lees is echt gezegd, geen wensbeeld uit mijn fantasie, geen droom.

Ik stel mezelf de vraag waar deze versie van mij is - aan wie deze mannen schreven? Kan zij weer terugkomen, of is ze misschien nooit weggeweest en alleen tijdelijk in de mist verdwenen?

Ik heb op dit moment diep verdriet om de afwijzing van een grote liefde. Maar deze oude brieven laten me zien dat dit een vergissing is van één iemand. Ze tonen dat wat ik nu voel een moment is in de tijd.
Mijn verdriet van vandaag kwam en zal weer gaan en opgevolgd worden door andere, nieuwe (liefdes)ervaringen.

Ik laat dit tot me doordringen, voel me getroost en durf weer een beetje te hopen dat er een nieuwe Grote Liefde in m’n leven zal komen.

Als de ruiten mij zagen
was ik als een engel zonder lichaam
in een onmenselijk verlangen
de omtrek van jou die ik er achter zag.

1995, van Hans voor D, op een mooi bekleed doosje geschreven.April 2015
Maanden later zoek ik een van de oude brievenschrijvers op en heb een mooi gesprek waarin ik hem hem kon vertellen dat Peter, zijn brieven me na 20 jaar opnieuw hebben geroerd en gewarmd. Dat doet mij goed – en hem ook.
Liefdesbrievenrecept tegen liefdesverdriet:

1. Bewaar alle brieven/emails/telefoonberichtjes waar met liefde over je wordt gesproken, ook als je de liefde niet kon beantwoorden.

2. Print ze uit, doe ze in een mooie doos

3. Verhuis ze je hele leven mee

4. Lees ze opnieuw op de momenten dat je je niet geliefd voelt

5. Laat tot je doordringen dat jij de persoon in die brieven bent

6. Neem contact op met de brievenschrijvers als dat gepast lijkt

7. Gooi de brieven weg waar boos, verwijtend over /tegen je wordt gesproken

Zo kun je nieuw liefdesverdriet altijd weer genezen met de stralen van oude liefde,die ook in het nu nog echte kracht hebben.


 

 

Home |Over ons |Contact || JudyQ©2006-2015 Blueconnexxion Studio