Home Lie f desverdriet.info


Artikelen

 

Telegraaf - Vrouw
Maandag 18 augustus 2008

Ziek van je vakantieliefde
door Hanna Gillissen

AMSTERDAM—Met een gebruinde huid komen we weer terug van vakantie, maar soms ook met een gebroken hart. Het was zo mooi, smoorverliefd in de ongerepte natuur. Totdat je weer je koffers moest pakken. Over liefdesverdriet, zeker na vakantieliefdes, wordt vaak luchtig gedaan. Ontrecht, want uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek vorige week dat liefdesverdriet veel ernstiger is dan vaak wordt gedacht.

Buikpijn, niet kunnen slapen en depressief: liefdesverdriet is meestal geen kwestie van even slikken en weer doorgaan. Je kunt het zelfs vergelijken met de stress die je ervaart na een trauma, zoals een aanslag of ontvoering. En het stuklopen van een korte vakantieliefde kan net zo heftig zijn als een breuk na een jarenlange relatie.

Vakantietijd betekent een drukke periode voor ’liefdesverdrietdokter’ Roel van Duijn. Van Duijn werkte mee aan het UvA-onderzoek en is auteur van het boek Liefdesverdriet. Vijf jaar geleden liep zijn relatie op de klippen en richtte hij de website liefdesverdriet.info op. Sindsdien geeft Van Duijn advies aan patiënten die allemaal lijden aan dezelfde ziekte: liefdesverdriet. „De zomermaanden zijn geducht, veel mensen moeten dan afkicken van een warm contact tijdens de vakantie. Vakantieliefde moet je niet onderschatten! Het ís ook liefde zo nu en dan. Er komen genoeg huwelijken uit voort.”

We kennen het allemaal wel, je bent ver van huis, in een prachtig land met een warm klimaat en je waant je in het paradijs.
Zo verloor Isabel (25) een paar jaar geleden, vlakbij het mooie Venetië haar hart aan de knappe Italiaan Andrea. Op de allerlaatste dag, terwijl de koffers al waren gepakt en de bus klaarstond, besloot ze met een vriendin nog een weekje te blijven.
„Mijn moeder was er niet blij mee, maar ik had er alles voor over om bij hem in de buurt te kunnen zijn. Eenmaal terug in Nederland spatte de mooie droom uiteen. Na vier sms’jes bleef het stil. Ik was zó verliefd. Maandenlang heb ik me ongelukkig gevoeld en verlangde ik naar Andrea en de Italiaanse kust.”

„Het beeld dat mensen van een vakantieliefde hebben, wordt vaak weerspiegeld door het visioen van het land”, zegt Van Duijn. „Je hoort de golfslag van de zee bij die ander of je ziet de bergen in de ogen van hem of haar.” Een romantische illusie die mooi kan zijn, maar vaak verre van realistisch is. „Miss Mountain en Mr Beach zijn leuk bedacht, maar staan op geen enkele manier in verband met het karakter van die persoon en dan kun je van een koude kermis thuiskomen. Het blijkt opeens een slungel te zijn die nergens goed voor is of een type die aan de lopende band mannen aan de haak slaat.”

Annet (35) ontmoette haar eerste echte liefde op een zomerkamp in Amerika. Al binnen een paar dagen was het raak tussen haar en de Israëlische Orin. Twee maanden lang leefde ze op een roze wolk. Terug in Nederland besloot ze na een paar maanden hard werken haar vakantievriendje op te zoeken. Tijdens haar verblijf in Israël kwam ze erachter dat Orin al die tijd al een vriendin had en zelfs bijna ging trouwen. „Ik was in shock en de eerste dagen kon ik alleen maar huilen. Ik schreef een heel dagboek vol over mijn verdriet. Maandenlang ben ik van slag geweest. Nu vind ik het aandoenlijk hoe naïef ik toen was.”

Realistisch blijven, is de gouden tip van Van Duijn voor alle singles die nog op vakantie gaan. „Vakantieliefdes kunnen heel mooi en verfrissend zijn en het kan zeker wat worden, maar je moet niet op vakantie gaan alsof de rest van je leven stopt.” Is het leed al geschied en ben je met pijn in je hart teruggekomen van vakantie? Schrijf een goed verhaal of een afscheidsbrief.

Van Duijn: „Schrijven helpt, je plaatst het dan op afstand van jezelf.” Verwerken is belangrijk, want een onverwerkte breuk staat nieuwe relaties in de weg.”


In onze rubriek hartverscheurende verhalen een verhaal van Lieselotte: "Vakantieliefde"


 

 

Home |Over ons |Contact || JudyQ©2006-2015 Blueconnexxion Studio